top of page

Terugblik excursie Gorinchem en Slot Loevestein

Op zaterdag 13 april wandelden we met een kleine groep leden van Erfgoed Jong dwars door de geschiedenis. We bezochten namelijk het pittoreske Gorinchem en Slot Loevestein. Stadsgids Alet benoemde het maar meteen: “vandaag vertel ik geen chronologisch verhaal, want dan kan niet in deze stad!”


Nadat we ons gemeld hadden bij VVV Gorinchem (uitgesproken als ‘Gorkum’, waardoor velen de afslag naar de stad missen op de snelweg), werden we enthousiast ontvangen door Alet. Ze is al vijf jaar stadsgids en helemaal verliefd geworden op ‘haar’ stad. Ze leek wat verrast door de jonge gezichten in onze groep, maar ze herpakte zich snel en vertelde ons in 1,5 uur vol passie over de geschiedenis van de vestingstad.


De stadswandeling begon bij de scheve toren van de Grote Kerk. Het scheefzakken van de toren gebeurde al tijdens de bouw tussen 1450 en 1517. Het kerkgebouw is er in de 19e eeuw tegenaan gebouwd. Het oorspronkelijke gebouw werd namelijk verwoest door de Russen en de Pruisen die rond 1813 de Fransen wilden verdrijven uit de stad. We vervolgden onze route langs het ‘Hugo de Groot poortje’. Een onmisbare locatie natuurlijk! Hugo de Groot (rechtsgeleerde, 1583-1645) ontsnapte in 1621 uit Slot Loevestein, dat toen een gevangenis was, in een boekenkist. Hugo werd in de kist naar een huis op de Grote Markt gebracht. Verkleed als metselaar kwam hij door dit poortje weer naar buiten, waardoor hij kon vluchten naar Antwerpen en daarna naar Parijs. In dit verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor Elsje van Houwing, de dienstmeid van de familie de Groot. Ze vergezelde de kist, met Hugo erin, op de boot vanuit Slot Loevestein en zorgde ervoor dat hij veilig aankwam in Gorinchem. Het verhaal gaat dat ze Hugo redde toen de dragers van de kist dachten dat er iets in de kist bewoog. Elsje vroeg toen onschuldig of de mannen nooit eerder hadden gehoord dat er leven zit in verhalen. Daardoor werd Hugo niet ontdekt.


Zo’n reis over het water naar Slot Loevestein kon tijdens onze excursie natuurlijk niet ontbreken! Gelukkig niet in een boekenkist, maar wel met de watertaxi. Erfgoed Jong-lid Maaike Snoek is medewerker presentatie op Slot Loevestein en wist ons alles te vertellen over deze bijzondere plek. Heel erg leuk en leerzaam om zo een kijkje achter de schermen te krijgen. Er was geen vraag waar Maaike het antwoord niet op wist! (Behalve dan: “is dit de echte boekenkist?") Wat ik vooral interessant vond aan Slot Loevestein is dat er een heel waardevol en gelaagd verhaal wordt verteld zonder veel eigen collectie of een traditionele inrichting zoals je verwacht in een middeleeuws kasteel.


Na een gezellige borrel in de zon was het tijd om de dag af te sluiten. Ik kijk terug op een hele fijne dag waarin ik veel geleerd heb én leuke mensen heb leren kennen via dit jongerennetwerk.


Ik kijk al uit naar de volgende excursie. Hopelijk ontmoet ik je daar!


Maud Brouwers


Recente blogposts

Alles weergeven

Symposium 'Jongeren betrekken'

Jongeren vormen de spil van de komende generaties. Het is cruciaal om hen actief te laten deelnemen in het erfgoeddomein. Dit niet alleen ter behoud van ons erfgoed, maar ook om vernieuwing en frisse

Comentarios


bottom of page