top of page

Terugblik excursie CCNL

Op 24 november ging Erfgoed Jong langs bij het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort. Dit gezamenlijke depot van RCE, Openluchtmuseum, Rijksmuseum en Paleis Het Loo is sinds 2021 in gebruik en geldt internationaal als inspirerend voorbeeld van duurzaamheid en collectiebeheer. Heel interessant dus voor de twintig aanwezige leden!


We werden na het inchecken ontvangen door Wim Hoeben, locatiemanager van CC NL en zelf al sinds jonge leeftijd werkzaam voor het Rijksmuseum. Hij gaf een introductie op de geschiedenis van het gebouw en de organisaties die hier samenwerken om de vier collecties te beheren. Bij het voorstelrondje bleek al snel dat we met een gemengd gezelschap waren: van architectuurhistoricus, tot erfgoedadviseur, museumdocent en cultuurhistoricus. Een enkeling noemde al een favoriet object – het grote draaiorgel  dat we dan ook zeker zouden gaan bekijken tijdens de rondleiding.


Een depot van meer dan 30.000 m2, daar ben je niet in een uurtje uitgekeken. Zeker met de afwisselende vragen van onze leden en een rondleider die overal wel wat over wist te vertellen! Zo kwamen we onder meer langs een opslag van schilderijen, ruimtes met keramiek, kunstvoorwerpen, rijtuigen, en genoeg koninklijk meubilair om een flatgebouw mee te vullen. Én uiteraard het draaiorgel van ruim 5 meter hoog (een mooie plek voor de groepsfoto).


Na een laatste blik op de röntgenruimte kwam er tegen 17.00 uur dan toch een eind aan deze excursie. De helft van de groep trok nog voor een gezellige nazit naar het historische centrum van Amersfoort, waar we onze ervaringen uitwisselden onder het genot van een drankje.


Al met al een geslaagde en leerzame activiteit. Hartelijk dank aan Wim Hoeben voor de gastvrije ontvangst en rondleiding!


En was je er deze keer niet bij? Stay tuned voor de Erfgoed Jong Nieuwjaarsborrel!Door Gerjan Brinksma (namens de activiteitenwerkgroep)

Comments


bottom of page