top of page

Terugblik Excursie 26 maart

Door Guido van Ee



26 maart was het zover, de eerste Erfgoed Jong activiteit in het, hopelijke, post-Corona tijdperk. Het weer was goed, evenals de sfeer onder de verwachtingsvolle leden. Met een man of 24 gingen we op stap door de drukke Amsterdamse binnenstad, langs verschillende werkplekken van onze leden. De eerste stop was Bruil & Brandsma Works of Art, een kunsthandel met expertise in zowel westerse als Aziatische kunst. Enigszins onwennig stonden we tussen de opgestelde kunstwerken, velen kostbaar en eeuwenoud, zonder enige vitrine in het zicht. Maar wat vooral opviel was de deskundigheid en expertise van de aanwezige handelaren. Zeker van onze eigen Marloes Vreugdenhil.



De volgende stop was het welbekende Rijksmuseum waar we twee onderwerpen nader bekeken. Allereerst het Aziatisch Paviljoen, waar Daniël Hendrikse ons meenam in zijn werk als catalogiseerder fotografie. Hoe droeg fotografie bij aan de missie van de kolonisator? En wat zien we daarvan terug op het beeld? Daarnaast was het woord aan Sheila Reda, die ons meenam in de rol van de vrouw in de museumcollectie. Waarom krijgen zij zo weinig aandacht in bijvoorbeeld de eregalerij? En hoe ga je de strijd aan met de gevestigde orde van conservatoren als het gaat om inclusie?


Na dit alles was de geest geprikkeld en de keel droog, hoog tijd voor een borrel. Hier konden alle indrukken van de excursie en andere aardigheden worden uitgewisseld. Een mooie afsluiting van een mooie dag. Hartelijk dank aan de commissie en de sprekers!


Was je er niet bij? Niet getreurd, de volgende activiteit is alweer op 6 mei!

Recente blogposts

Alles weergeven

Symposium 'Jongeren betrekken'

Jongeren vormen de spil van de komende generaties. Het is cruciaal om hen actief te laten deelnemen in het erfgoeddomein. Dit niet alleen ter behoud van ons erfgoed, maar ook om vernieuwing en frisse

bottom of page