top of page

Erfgoed Jong & on(t)roerend erfgoed in het Luther Museum Amsterdam

Bijgewerkt op: 30 jan.Erfgoed Jong organiseert verschillende activiteiten die bestaan uit een inhoudelijk deel en een gezellige borrel. Deze activiteiten hebben elke keer een ander thema en vinden plaats op een bijzondere locatie. Op donderdag 16 september 2021 vond Erfgoed Jong & on(t)roerend erfgoed plaats: een kijkje in de wereld van religieus erfgoed en de mogelijkheden (én uitdagingen) rondom de herbestemming en representatie ervan.


De activiteit vond plaats in het Luther Museum Amsterdam, een bijzondere locatie waar nog niet veel leden van Erfgoed Jong binnen waren geweest. We werden ontvangen door Kwartiermaker van het museum Tonko Grever die meer vertelde over de geschiedenis van het pand en de herbestemming toen in 2019 het museum opende.


Erfgoed Jong-lid Kirsten van Kempen vertelde over de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten in het Joods Historisch Museum waar zij intensief aan meewerkte. De tentoonstellingsruimte in het museum werd actief verbonden met het Waterlooplein in Amsterdam en de mensen in de buurt.


Tot slot presenteerden Ankie Petersen en Sander Ummelen van De Kerkvernieuwers over het onderzoeksproject dat zij samen met Erfgoed Jong hebben uitgevoerd. Het betrekken van jongeren bij (herbestemming van) kerkgebouwen staat hierin centraal, uitgaande van het FARo-verdrag. Dit is een Europees verdrag dat zich richt op het betrekken van gemeenschappen en het actief laten participeren van burgers bij erfgoed. Erfgoed is niet iets statisch, maar krijgt betekenis door de mensen eromheen.De avond werd afgesloten met een gezellige borrel in de kerk van het Luther Museum. Ondertussen kon Erfgoed Jong na sluitingstijd een kijkje nemen in de museumzalen en de tentoonstelling. Het was een bijzondere avond en we zijn het Luther Museum Amsterdam en alle sprekers dankbaar voor de ontvangst en hun medewerking!


Comments


bottom of page