top of page

Terugblik: A European Career in Cultural Heritage Meeting

19 april organiseerde Erfgoed Jong in samenwerking met de IVEM en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een middag onder het thema Carrière in het Europese Erfgoedveld. Aanleiding hiervan was de komst van zeven jonge erfgoedambassadeurs uit heel Europa naar Nederland. Doormiddel van deze middag konden we hen in contact brengen met Nederlandse jonge erfgoedprofessionals en andere geïnteresseerden. Een kans die we graag aangrepen!


Het programma waaraan de Ambassadeurs deelnemen werd geïntroduceerd door Jasna Popovic, zelf een jongerenambassadeur in 2022. Ze liet ons kennismaken met het European Heritage Youth Ambassadors-programma en nodigde ons hartelijk uit om samen met hen een jong Europees netwerk van erfgoedprofessionals op te bouwen. Dit programma maakt deel uit van de ESACH-organisatie, die online te vinden zijn op https://www.esach.org/. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, wie weet kun je volgend jaar zelf ambassadeur worden!


Dit was, samen met een video van beleidsmedewerker Gabrielle Bernoville van de Europese Commissie en een korte introductie over de RCE, het informatieve gedeelte van het programma. Waar we natuurlijk echt voor kwamen is om met elkaar in gesprek te gaan! Erfgoed Jong had verschillende discussiegroepen opgezet die werden gemodereerd door onze leden Kelly, Vivian en Gerjan. Al deze gesprekken waren toegespitst op het maken van carrière, bekeken vanuit invalshoeken zoals educatie en digital storytelling, erfgoed in conflict en de toekomst van roerend erfgoed. Wat ikzelf meekreeg van de gesprekken en wat ik later hoorde van de moderatoren was ontzettend positief. De gesprekken waren levendig en informatief, de deelnemers deelden dusdanig enthousiast hun kennis en ideeën met elkaar dat we uiteindelijk tijd tekortkwamen.

Gelukkig was er in typische Erfgoed Jong stijl ook nog een aansluitende borrel, waar de deelnemers en ambassadeurs op een wat informelere manier door konden praten en elkaar beter leren kennen. Dat werd ook met groot enthousiasme gedaan, want het merendeel van de aanwezigen ging pas weg toen de bewaking van het RCE aankondigde dat het gebouw nu toch echt ging sluiten.


Al met al een bijzonder geslaagde middag! Bedankt aan iedereen die er was, in het bijzonder de moderatoren.

Namens de Activiteitencommissie,

Guido van Ee


Foto's: European Heritage Tribune

Recente blogposts

Alles weergeven

Symposium 'Jongeren betrekken'

Jongeren vormen de spil van de komende generaties. Het is cruciaal om hen actief te laten deelnemen in het erfgoeddomein. Dit niet alleen ter behoud van ons erfgoed, maar ook om vernieuwing en frisse

Comments


bottom of page