top of page

Podcast Erfgoed van de toekomst

Wat is het erfgoed van de toekomst? Wat vinden we nu heel gewoon, maar wordt over 100 of misschien wel 400 jaar als waardevol erfgoed gezien? Met deze vragen nodigde Erfgoed Jong haar leden uit om als gast aan te schuiven in de podcast van Bibliotheek CultuurPuntAltena. Ik ben natuurlijk geen waarzegger, schreef ik terug, maar door mijn onderzoek naar het Verdrag van Faro kan ik jullie wel een kijkje in de (nabije) toekomst geven.


En zo belande ik 28 april in de studio van Radio AFM in het Brabantse Hank. Bibliotheek CultuurPuntAltena en Radio AFM maken de podcast ter ere van het Hugo de Groot-jaar. In 2021 is het namelijk 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in de befaamde boekenkist ontsnapte uit Loevestein, een slot nabij het dorpje Hank.

Dit beroemde verhaal, het slot, de boekenkist en de man zelf zijn na 400 jaar belangrijk cultureel erfgoed. Maar laten we het eens omdraaien, dachten ze in Hank, hoe kijken wij over 400 jaar terug op deze tijd? En op welke manier zal het erfgoed veranderen?

Daarover sprak ik met gastvrouw Hannie Visser-Kieboom. Ik vertelde haar over mijn onderzoek naar het Verdrag van Faro: dat de erfgoedsector langzamerhand afdaalt uit de ivoren toren. Ik sprak over mijn interviews met bijzondere personen, die mij iets hadden geleerd over ons toekomstige erfgoed. De gemeenteambtenaar die het kiezen van monumenten overlaat aan inwoners, de Beeld en Geluid-medewerkers die video’s verzamelen over het dagelijks leven in coronatijd en de Groninger die de comeback van de weckpot voorspelt.


Het erfgoed van de toekomst… het grappige is dat erfgoed eigenlijk veel meer met de toekomst te maken heeft dan de meeste mensen denken. Erfgoed is niet zomaar geschiedenis, het is iets dat wij op dít moment belangrijk vinden en willen behouden voor de toekomst. Waar willen we ons heden ten dage mee identificeren? Waar zijn wij nu trots op? De inwoners van Hank weten het wel: dat zijn Hugo de Groot en Slot Loevestein. Ik was van harte welkom om het slot gauw een keer te bezoeken.


Veel luisterplezier,

Alma Hoekstra


Recente blogposts

Alles weergeven

Symposium 'Jongeren betrekken'

Jongeren vormen de spil van de komende generaties. Het is cruciaal om hen actief te laten deelnemen in het erfgoeddomein. Dit niet alleen ter behoud van ons erfgoed, maar ook om vernieuwing en frisse

Comments


bottom of page