top of page

Maak kennis met... Maaike Snoek!Van kunsthistoricus tot onderwaterarcheoloog, de leden van Erfgoed Jong hebben diverse achtergronden. Om meer te leren over wat de EJ-leden allemaal bezighoudt en hoe zij over erfgoed denken, maken we in deze rubriek kennis met ze. Maaike Snoek bijt het spits af!


Maaike Snoek werkt als medewerker presentaties bij Slot Loevestein en als collectiebeheerder kunst en erfgoed bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Maaike heeft geschiedenis en rechten gestudeerd, een combinatie die in haar beide functies goed van pas komt.


Haar functie bij de HvA was een nieuwe functie. Als collectiebeheerder brengt Maaike de kunst en erfgoedcollectie van de HvA in kaart. Deze collectie bestaat uit kunst die de afgelopen honderd jaar is verzameld door decanen van de HvA en haar voorgangers, zoals de verschillende kweekscholen. De collectie bestaat dan ook uit allerlei objecten, waarvan sommige wel 200 jaar oud zijn. Veel objecten zijn meer dan eens verhuisd, waardoor het soms best een klus kan zijn om te achterhalen waar een object vandaan komt of waar het na een verhuizing terecht is gekomen. Aan Maaike de taak om uit te zoeken of alles wel juist geregistreerd staat en om de herkomst van de objecten te achterhalen. Bij dat laatste kan ze goed gebruik maken van haar rechtenachtergrond. Tijdens haar studie heeft ze zich namelijk ook verdiept in het eigendomsrecht van kunst.


Er is nog veel werk te doen rondom de collectie van de HvA: “Op dit moment is het echt alsof je een grote kluw met draden aan het ontwarren bent.” Uiteindelijk zou Maaike graag willen dat de collectie van de HvA ter bruikleen beschikbaar kan worden gesteld en dat het gebruikt kan worden voor tentoonstellingen.

In haar werk bij Slot Loevestein houdt Maaike zich met name bezig met de inhoudelijke uitingen. De tentoonstellingen op Slot Loevestein verbinden altijd het verleden met het heden en Maaike zorgt ervoor dat de historische kant van het verhaal klopt. Omdat de programmering van Slot Loevestein inhaakt op vrede, vrijheid en recht, kan Maaike mooi haar kennis uit beide studies combineren.


Bij Slot Loevestein is Maaike inmiddels het ‘historisch geweten’ binnen het team. Ze weet van alles te vertellen over de geschiedenis van het kasteel en Hugo de Groot, die door zijn beroemde ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist sterk verbonden is aan het kasteel. “Ik heb nu wel echt een band opgebouwd met Hugo de Groot,” vertelt Maaike. Hoewel Maaike de geschiedenis tot in de kleinste details kent, blijft er altijd een deel onzeker: “Door onderzoek te doen geef je mensen uit het verleden een stem, maar dat blijft altijd een aanname.”


De verhalen achter de objecten of gebouwen maken het erfgoed volgens Maaike: “Als ik me ergens in ga verdiepen kan ik overal wel de waarde van inzien.” Tijdens haar stage bij het MAS in Antwerpen deed Maaike onderzoek naar havenkranen. Dat was niet iets waar ze gelijk veel interesse in had, maar naarmate ze meer leerde over de havenkranen én de mensen die op de havenkranen werkten werd ook dit erfgoed bijzonder voor haar.


Ook bij de HvA zijn er objecten die volgens Maaike juist van waarde zijn door de verhalen die eraan vast hangen. Voor de erfgoedobjecten was er vanuit de HvA minder aandacht dan voor de kunstobjecten, maar Maaike vond juist die objecten het interessantst. Foto's van oud leerlingen van het begin van de twintigste eeuw bijvoorbeeld, of de stoel van een voormalig directeur van de kweekschool voor docenten.


Hoewel Maaike nu helemaal op haar plek zit was het vinden van een leuke baan in de erfgoedsector niet gemakkelijk. Het was lastig om ertussen te komen met nog weinig ervaring en een CV met veel losse klussen en binnen de erfgoedsector zijn er veel kleine of tijdelijke contracten. Toch vond Maaike het allemaal waard: “Nu ik eenmaal in de erfgoedsector werk zou ik niet weten wat ik anders zou willen doen.”


Wil je meer weten over waar Maaike zich mee bezighoudt? Maak dan een connectie met haar op LinkedIn!

Comentários


bottom of page