top of page

Erfgoed Jong bestaat één jaar!

Vanwege het coronavirus zijn musea gesloten, concerten afgelast en evenementen uitgesteld. Ook Erfgoed Jong ondervindt hiervan de gevolgen. In deze verwarrende tijden voor de culturele en erfgoedsector, wil Erfgoed Jong toch graag samen stil staan bij een bijzonder moment: in april 2020 bestaat het netwerk één jaar!


Wat is Erfgoed Jong?

Erfgoed Jong is een onafhankelijk landelijk netwerk van jongeren tussen 16 en 30 jaar oud met interesse in én een mening over (immaterieel) erfgoed. Met lef, kennis en verrassende perspectieven willen zij de erfgoedwereld een nieuwe impuls geven. Het netwerk werd in april 2019 gelanceerd en is immer groeiende. Veertig enthousiaste leden zijn op het moment van schrijven bij Erfgoed Jong aangesloten. Zij hebben allemaal interesse hebben in erfgoed, een achtergrond op het gebied van erfgoed of zijn werkzaam in de culturele en erfgoedsector.


Wat doet Erfgoed Jong?

Allereerst wil Erfgoed Jong jongeren met interesse in (immaterieel) erfgoed met elkaar in contact laten komen. Hiervoor organiseren wij borrels en activiteiten op bijzondere locaties: afgelopen jaar bijvoorbeeld bij Museum van Loon in Amsterdam en het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht. Maar er zitten nog veel meer ideeën in de koker, van excursies tot masterclasses. In 2019 lanceerde Erfgoed Jong een nieuwe website: www.erfgoedjong.com. Hier kunnen netwerkleden hun ideeën delen in blogs en artikelen. Ook op social media delen zij hun mening. Het doel is om deze ideeën verder te laten reiken dan het eigen netwerk, zodat de stem van jongeren óók het professionele werkveld bereikt. Erfgoed Jong fungeert daarnaast als denktank voor organisaties die behoefte hebben aan een jonge, frisse blik. Wij nodigen instellingen in Nederland en daarbuiten van harte uit om een opdracht uit te zetten bij Erfgoed Jong als zij eenmalig of regelmatig een jongere aan tafel willen hebben. Samenwerking met jongeren is voor de erfgoedsector essentieel om te kunnen blijven meebewegen met de tijd.


Meer dan een netwerk

Erfgoed Jong is méér dan een netwerk. Het is een platform waar jongeren en erfgoedinstellingen elkaar ontmoeten, en waar samenwerkingen tot stand kunnen komen. Dit maakt Erfgoed Jong uniek binnen het Nederlandse erfgoedveld.

Stuurgroep Voorlopig opereert de stuurgroep, het centrale aanspreekpunt van Erfgoed Jong, onder de vlag van het Nederlands Openluchtmuseum en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze organisaties stellen uren beschikbaar voor vier werknemers, die de stuurgroep vormen. Het toekomstplan is om van Erfgoed Jong een zelfstandig opererend platform te maken. Meedoen? Vind jij Erfgoed Jong een interessant initiatief en wil je meer weten over dit netwerk of wil je lid worden? Ben je benieuwd naar de mening van jongeren over jouw organisatie? Of loop je tegen uitdagingen aan waarbij Erfgoed Jong als jongerendenktank uitkomst kan bieden? Laat het ons weten! De stuurgroep staat je graag te woord. En de leden van Erfgoed Jong zijn beschikbaar en staan klaar om hun expertise, visie en mening in te zetten.


Contact

Kijk voor meer informatie opwww.erfgoedjong.comen volg ons op social media! Of mail naar erfgoedjong@gmail.com om de stuurgroep te bereiken. De huidige stuurgroep bestaat uit: Jacomine Hendrikse, Martine van der Veer, Susanne Verburg en Kelly Boender.Comments


bottom of page