top of page

Erfgoed en pizza in Museum Rijswijk!

Het was nog even spannend: kunnen we in coronatijd een fysieke activiteit organiseren? We hadden geluk: het was verantwoord en mogelijk om elkaar te ontmoeten! 3 september was het zo ver: de activiteitencommissie had in samenwerking met Museum Rijswijk een coronaproof programma uitgedacht, inclusief pizza's en een bezoek aan het museum by night.
Na een hartelijke ontvangst vertelde conservator Arjan Kwakernaak hoe het is om al 30 jaar conservator te zijn en deelde met zoveel plezier en openheid al zijn inzichten en kennis met de leden van Erfgoed Jong. Museum Rijswijk is in 1940 opgericht en heeft in de beginjaren het pand nog gedeeld met twee gezinnen. Na uitbreiding van de collectie werd het huidige pand aan de Herenstraat gekocht. Het museum heeft een grote collectie van objecten uit Rijswijk en is al jaren de vaste spot voor de Papier Biënnale. Zo organiseren ze ook een papierbeurs, waar kunstenaars en papiermakers elkaar ontmoeten.

In de kleine tentoonstelling stond de geschiedenis van Burghvliet centraal, een gebouw met een rijk verleden dat (mogelijk) gefungeerd heeft als herberg, café en wasserij. Het was onderdeel van het oude Rijswijk.
Ons eigen lid Hilde van den Berg vertelde vervolgens hoe het is om als jonge erfgoedprofessional museumconservator te zijn, wat tot mooie reflecties leidde.

Ze werkt nu 2 jaar bij Museum Collectie Brands en heeft naast haar taken als conservator en tentoonstellingsmaker ook de leiding over vrijwilligers. Door de Coronamaatregelen ging het museum een aantal wekeen dicht, maar daardoor kon er al wel begonnen worden aan de verbouwing van de bibliotheek en kwamen er later veel vakantiegangers langs. Half Nederland was natuurlijk op vakantie in Drenthe! Hilde gaf aan dat ze het leuk vindt om zo jong al deze functie(s) te hebben, omdat ze veel leert over het samenwerken met vrijwilligers. Hierbij gaf ze aan dat transparante communicatie en het goed uitdenken van plannen de sleutel zijn tot een goede samenwerking.
Tot slot regelde Elize Jelier van Museum Rijswijk de lekkerste pizza's en biertjes en zorgde voor supergezellige sfeer in het vernieuwde museumcafé. Het was heerlijk om weer bij elkaar te komen en de prachtige tentoonstellingen van dit museum waren daar een perfect decor voor. We kunnen niet wachten tot de volgende activiteit!
Comments


bottom of page